ICT op onze basisschool


ICT staat voor 'informatie- en communicatietechnologie'! Eenvoudig gezegd: computergebruik.
Onze school stapte al heel vlug mee in de vernieuwingen op dit vlak. Naast de administratie werd ook in de klassen gezorgd voor de nodige pc's. We kozen niet voor een computerklas, maar voor computers in de klassen. Zo staan de toestellen op gelijk welk ogenblik ter beschikking van de leerlingen en de leerkracht. Met de PC/KD-gelden schaften we vooral tweedehandse toestellen en een digitale fotocamera aan. Aan de samenwerking met FLV (Flanders Language Valley, weet u nog?) hielden we een volledige pc-configuratie met printer en scanner over. In 2002 gingen we dan over tot het aanleggen van een volledig netwerk in de lagere klassen. Dit betekent dat de 6 lagere klassen over een internetaansluiting beschikken, waardoor er kan gesurft en ge-emaild worden. Dankzij het netwerk kan elke lagere klas met een muisklik documenten afdrukken op een centrale printer. In die lagere klassen staan er 2 tot 4 bruikbare pc's met internetaansluiting. Maar ook in de kleuterklassen worden de kleuters al vertrouwd gemaakt met het hanteren van de muis en het uitvoeren van eenvoudige opdrachtjes in educatieve software.

Hardware en netwerken is één iets, software en toepassingen een tweede! Reeds gedurende de 6 voorbije jaren diende de school een project in bij de Digikidswedstrijd (een publiek-private samenwerking die het pc-gebruik op school ondersteunt en stimuleert www.digikids.be) . 
Op 9 juni 2004 ontvingen we de 2de prijs ter waarde van €1500 in de categorie Netwerk Digikids Awards voor ons project 'SPEUREN NAAR SPOREN'.


Ook in 2005 nam de 6de klas deel aan de CST-wedstrijd (Computers thuis en op school www.cst.be)  en behaalde een 17de plaats. Een foto van de praktische proef vind je hieronder: een miniatuuratomium waarvan de bollen bekleed werden met stukjes van cd-roms.

De deelname aan de Whizzkidswedstrijd 2006 (CST) leverde een 25ste plaats op met 79% van de punten.

Verder wordt er gebruik gemaakt van klassieke tekstverwerkingsprogramma's (voor schrijfopdrachten, affiches ontwerpen,...) en rekenbladen, maar ook van specifieke educatieve software zoals Spits met Bits, Ambrasoft, Edupakket, Edurom,... In hogere klassen leren we ook gebruik maken van een mailprogramma en zoekmachines op internet.
Een belangrijke toepassing is ook de uitwerking van onze schoolwebsite ( www.vbop.be/vbsproven ) die tegelijkertijd dienst doet als schoolkrant, uithangbord, kalender,... Heel wat activiteiten worden via foto's en tekst op de site weergegeven en wie geïnteresseerd is, krijgt via e-mail bericht van elke aanpassing. Op de site vindt u ook nog links naar interessante onderwerpen die met de school verband houden.